JEROEN VAN DER BEEK


Schildercursussen bij kunstencentrum HART

Van september tot en met mei geef ik schildercursussen in het goed geoutilleerde atelier van kunstencentrum HART in het centrum van Haarlem. Alle aspecten van het metier komen in deze lessen aan bod, zoals: tonaliteit, kleurenleer, perspectief, compositie en anatomie. Onderwerpen om te tekenen en schilderen zijn het landschap, portret, levend model, stilleven of de door de cursisten zelf meegebrachte voorwerpen of foto's. Uitgangspunt bij de lessen is dat iedereen in staat is door enige training zijn of haar visuele leven te verrijken. Er wordt ook aandacht besteed aan het werk en methoden van kunstenaars uit het verleden om een gevoel te krijgen voor de kunsthistorische traditie. Vaak loopt dit synchroon met actuele tentoonstellingen. Door de persoonlijke begeleiding zijn de cursussen meestal geschikt voor zowel beginners als gevorderden, tenzij anders vermeld.

Open dag HART:

Tijdens de Open Dag kunt u kennis maken met het cursusaanbod. Ik ben aanwezig in het schilderlokaal om uitleg te geven over de cursus.  

Als u ter plekke aan de slag wilt aan de hand van een model of stilleven kan dat ook.
Cursusaanbod

Schilderen met aquarel en gouache 

 

Het aquarelleren is een samenspel van techniek en toeval. In deze cursus leer je stap voor stap vaardigheden ontwikkelen om dit spel beter te beheersen, zodat je meer durft en trefzekerder wordt. Door te experimenteren leer je daarnaast een eigen visie en stijl ontwikkelen. Alle technieken van deze transparante schildermethode komen aan bod: kleuren mengen, de gewassen toon, de nat-op-droog- en de nat-op-nat-techniek, het glaceren, het afdekken, etcetera. Naast deze transparante wordt er ook aandacht besteed aan de dekkende waterverf-techniek gouache.

 

Tijd:             Donderdagochtend, 9:30 - 12:00 uur

Locatie:      Kleine Houtweg 18, Haarlem (HART)

Wanneer:   15 september t/m 8 december 2022 (12 lessen)

Prijs:            € 288,- (inclusief materiaal)

 

 

  

 

 

Tekenen en Schilderen voor beginners en gevorderden

 

De vele mogelijkheden van het beeldend scheppen op het platte vlak worden onderzocht.  Je leert basistechnieken toepassen of je niveau extra verdiepen. We tekenen met verschillende materialen zoals houtskool, siberisch krijt, inkt en pastel.  Bij het schilderen kun je zelf kiezen voor een dekkende (acryl/gouache) of een transparante (aquarel) techniek. Naast de technieken van het tekenen en schilderen wordt er ook aandacht besteed aan de collage. Door het brede aanbodscala is de cursus zeer geschikt voor beginners of herstarters, die zich willen oriënteren in de mogelijkheden van de beeldende kunst. 

 

Tijd:            Donderdagavond, 19:30 - 22:00 uur

Locatie:     Kleine Houtweg 18, Haarlem (HART)

Wanneer:  (Deze gaat voorlopig niet door)

Prijs:           

 

 

 

 

 

 

 

Tekenen en Schilderen met acryl  voor beginners en gevorderden 

 

Door het tekenen en schilderen vanuit verschillende kunsthistorische invalshoeken toe te passen, verbreed je niet alleen het inzicht in kunst maar onderzoek je tevens de vele mogelijkheden van het maakproces. Gaandeweg komen de verschillende aspecten van het metier steeds met een ander aandachtspunt aan bod en onderzoek je met welke opvatting je het meeste affiniteit hebt.

Tijdens ons onderzoek wordt er aandacht besteed aan tekentechnieken, compositie, contrast, toonschildering, kleurgebruik, het mengen van kleuren, het gelaagde schilderen en de transparante versus de dekkende eigenschappen van de verf.

We gaan het schilderen vanuit verschillende ideeën toepassen.

Aan de basis staat natuurlijk het kijken. Teken- en schilderervaring is niet noodzakelijk. Iedereen wordt persoonlijk gestimuleerd en begeleid. 

 

Tijd:              Vrijdagochtend,  9:30 - 12:00 uur

Locatie:       Kleine Houtweg 18, Haarlem (HART)

Wanneer:    16 september t/m 9 december 2022 (12 lessen)

Prijs:             € 288,- (inclusief materiaal)

 

 

In de herfstvakantie, 15 t/m 23 oktober is er geen les.

 

  

 

 

 

 

U KUNT ZICH INSCHRIJVEN DOOR OP BOVENSTAANDE KNOP TE KLIKKEN, HET FORMULIER IN TE VULLEN EN VERSTUREN

                                             Kleine Houtweg 18

                                             Haarlem

 

 

 
MET ENIGE STIMULANS TOT RESULTATEN KOMEN DIE JE ZELF NOOIT VOOR MOGELIJK HAD GEHOUDEN